U bent hier:

Zelfgemaakte producten zijn niet zonder gevaar

 

De A.I.S.E. waarschuwt voor het ongepast en mogelijk gevaarlijk gebruik van zogenaamde zelfgemaakte mengsels die als was- en schoonmaakmiddelen gebruikt worden. Ze beklemtonen het belang van correcte gebruiksaanwijzingen en voorzorgsadviezen aan het adres van de consument om zeker te zijn van een veilig gebruik van detergenten en schoonmaakproducten. 

De voorbije paar jaar was er een toenemende trend naar zelfgemaakte detergenten en schoonmaakproducten, die door consumenten vervaardigd worden met behulp van ingrediënten die zij in huis hebben. Deze zelfgemaakte oplossingen worden door consumenten als goedkoper en veiliger beschouwd voor henzelf en het milieu aangezien zij gebaseerd zijn op alom bekende «natuurlijke» ingrediënten (met name azijn, alcohol, natuurlijke oliën, enz.). Deze ingrediënten mogen dan wel veilig zijn bij het gebruik waarvoor zij bedoeld zijn, zij zijn echter niet ontworpen voor schoonmaaktoepassingen, zeker niet wanneer zij met elkaar gemengd worden. Zo is zuren met bleekmiddel mengen is een perfect voorbeeld van hoe het niet moet, want het risico op de vorming van chloorgas is hierbij reëel.

Verder ontbreekt bij deze zelfgemaakte oplossingen de juiste consumenteninformatie die thuishoort op de verpakking van schoonmaakmiddelen. Dit kan dus tot ongepast en/of onveilig gebruik leiden. Het ontbreken van informatie op het etiket over gevaarlijke eigenschappen en van aanwijzingen voor een veilig gebruik is bij dergelijke zelfgemaakte oplossingen een probleem. Hetzelfde geldt voor het ontbreken van voorschriften inzake informatie op het etiket over de inhoud en de mogelijk gevaarlijke eigenschappen van die producten, waardoor consumenten kunnen denken dat zij veilig zijn. Bedrijven die aangesloten zijn bij de A.I.S.E. ontwerpen hun detergenten en schoonmaakproducten met de consument in het achterhoofd, om zeker te zijn dat elke schoonmaakklus op een bevredigende wijze uitgevoerd wordt. Veiligheid voor consument en milieu zit in deze producten ingebouwd. De productie van deze bedrijven is gebaseerd op gevestigde en erkende criteria die stroken met de wettelijke voorschriften. Daartoe horen veiligheidsbeoordelingen en LCA-analyses met het oog op de veiligheid voor het milieu. Via informatie op de verpakking, inclusief bepaalde voorzorgswaarschuwingen, wordt de consument verteld hoe hij het product veilig kan gebruiken.

Naast de veiligheid valt ook de efficiëntie van industriële producten niet te vergelijken met die van zelfgemaakte oplossingen. Plus ze zijn ook goedkoper dan de in kleine hoeveelheden vervaardigde zelfgemaakte oplossingen. De A.I.S.E. ziet het als zijn taak om de consumenten informatie te verstrekken over veilig omgaan met detergenten en onderhoudsproducten. Voor bijkomende informatie over veilig gebruik verwijzen wij naar de website www.aise.eu

 

De schil van bittere sinaasappels bevat 1,2 tot 3,0 % essentiële oliën, die op hun beurt 85 tot 90 % limoneen bevatten.

Waarschuwing: zeer giftig voor in het water levende organismen

Indien «natuurlijke ingrediënten» een etiket zouden krijgen, dan zouden dezelfde voorschriften gelden als voor traditionele detergenten. Geconcentreerde azijn die in voeding gebruikt wordt, kan tot 25-30% azijnzuur bevatten, waardoor op het etiket hetzelfde pictogram met uitroepingsteken, bijkomende waarschuwingen en P-zinnen zouden moeten staan als bij detergenten met gelijkaardige concentraties.  

Nog een voorbeeld: de schil van bittere sinaasappels bevat 85-90% limoneen, een stof die in detergenten aangeduid moet worden als gevaarlijk voor het aquatisch milieu (zie hiernaast).  Dit bewijst dat het gebruik van azijn, alcohol en natuurlijke alternatieven (dit wil zeggen, op basis van levensmiddelen) zeker niet gezien mag worden als veiliger dan de producten van de detergentenindustrie. Bijkomend nadeel is bovendien dat zelfgemaakte oplossingen niet vergezeld gaan van gepaste etikettering/gebruiksaanwijzingen.

De A.I.S.E. vergeleek ook de etikettering van een traditioneel huishoudelijk schoonmaakproduct op basis van citroenzuur (10% waterige oplossing) met zijn «natuurlijke» alternatief.  Hieruit blijkt dat de alternatieve oplossing aan onderstaande wettelijke voorschriften zou moeten voldoen:



Waarschuwing:

  • H319 Veroorzaakt ernstige oogirritatie
  • P102 Buiten bereik van kinderen houden.
  • P305 + P351 + P338 BIJ CONTACT MET DE DE OGEN: Voorzichtig afspoelen met water gedurende een aantal minuten. Contactlenzen verwijderen, indien mogelijk; blijven spoelen.
  • P337 + P313  Bij aanhoudende oogirritatie: een arts raadplegen.

     

    Verpakking:

    Geen specifieke aanwijzingen.

     

     

    Opmerking: Het Duitse federale agentschap voor Leefmilieu (Umweltbundesamt, UBA) adviseert geen gebruik te maken van «huishoudelijke middelen» zoals ethanol (spiritus, bedoeld als brandstof) of azijnzuur voor schoonmaakdoeleinden vanwege het vrijkomen van vluchtige organische stoffen in de binnenlucht of het risico van beschadiging van de loodgieterij in huis zoals waterkranen in wastafels en douches.